Friday, December 31, 2010

Kek puding karamel

Bahan-bahan ( 20cm )

  • Karamel
  • 60g gula
  • 1 sudu besar air
  • 2 sudu besar air
  • Puding
  • 4 biji telur
  • 500ml susu segar
  • 70g gula
  • sedikit esen vanila
  • Kek span
  • 70g tepung gandum
  • 60g gula halus
  • 2 biji telur
  • 20g mentega- dicairkan

Cara-cara

  1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree. Cairkan mentega dan ketepikan.
  2. Kekpudingkaramel1
    Sediakan karamel Campurkan gula dengan 1 sudu air. Panaskan sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
  3. Sediakan puding. Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
  4. Kekpudingkaramel2
    Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.
  5. Kekpudingkaramel3
    Tapiskan no.4 ke dalam loyang karamel tadi.
  6. Kekpudingkaramel4
    Sediakan kek span. Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula sehingga kembang.
  7. Kekpudingkaramel5
    Pukul pula telur kuning dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.
  8. Kekpudingkaramel6
    Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
  9. Kekpudingkaramel7
    Ayak tepung ke dalam no.8 Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
  10. Kekpudingkaramel8
    Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
  11. Kekpudingkaramel9
    Tuangkan adunan kek tadi ke dalam loyang puding tadi. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
  12. Caramelcakepudding
    Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

mr gebu's kek kukus

Kek Kukus Buah Buahan Kontroversi
BAHAN-BAHANNYA :-)
375 g buah2an campuran (mix fruit)
250 g mentega "Golden Churn"
300 g tepung gandum*
1 camca teh sodium bicarbonate*
1 camca teh cream of tartar*(*disatukan dan diayak)
3 biji telur gred A
150 g gula kastor (boleh juga guna 'brown sugar')
150 g gula pasir (untuk gula hangus)
1/4 cawan badam keping (flakes almond)
1 biji pala, diparut (nutmeg)
Ceri merah/hijau untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)

Didihkan air dalam kukusan. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Tepung digaul bersama cream of tartar, soda bicarbonate dan ayak. Parut biji pala dan gaul rata. Masukkan buah2an campuran dan badan keping ke dalam tepung, gaul rata. Ini bertujuan mengelakkan buah2an tadi mendak dan tidak berterabur. Ketepikan.
Putar mentega bersama gula halus hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu. Jarak waktu untuk setiap biji telur ialah 1 minit. Putar rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung + buah2an campuran tadi, gaul hingga rata dan matikan mixer.
Masak gula pasir tadi dengan api sederhana hingga menjadi karamel, terus mengacau hingga karemal bertukar coklat keemasan. Tuang dalam adunan kek tadi dan on kan mixer, putar rata. Berhati2 ketika memasak dan menuang gula hangus kerana panas dan merbahaya.
Alih adunan ke dalam tin, susun ceri seperti dalam gambar, jika suka. Tutup dengan aluminium foil, kemaskan dan ikat kelilingnya dengan tali rafia. Kukus 4 jam. Lepas sejam, periksa air dalam kukusan, tambah menggunakan air panas juga, jangan guna air sejuk!.. Bila masak keluarkan kek dan biar sejuk sepenuhnya. Bungkus dengan plastik cling dan simpan dalam bekas sesuai....

Thursday, December 30, 2010

lasaqna

RESEPI BEEF LASAGNA


(Persiapan untuk Hidangan 4 orang).

Bahan-bahan untuk “red sauce”:


½ kg daging cincang
6 biji tomato masak – dipotong dadu
1½ biji bawang besar (putih) – dipotong dadu
7 ulas bawang putih – dipotong dadu
1 tin (400 gm) cendawan butang – dipotong dadu
1 biji cili bulat hijau (“capsicum”) – dipotong dadu
1 tin (400 gm) tomato puree/paste
2 sudu kecil “Italian Herbs”
5-6 sudu besar minyak zaitun
Garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk lasagna:

Lasagna sheets (kepingan lasagna) – 4-5 keping
Keju - diparut halus (lebih kurang 1 mangkuk)
Aluminium foil.


Cara-Cara Masak “Red Sauce”

Panaskan minyak zaitun.
Masukkan bawang besar, bawang putih yang sudah dipotong dadu. Tumis sehingga naik baunya.
Setelah naik baunya, masukkan daging cincang. Ketika daging separuh masak, masukkan 1 sudu kecil “Italian Herbs” & masukkan garam. Kacau sehingga masak.
Setelah dagingnya masak, masukkan tomato dan tomato puree/paste. Kacau sehingga separuh masak. Kemudian masukkan cendawan butang dan “capsicum” tersebut. Kacau supaya sekata. Kemudian biarkan dengan api sederhana sehingga masak.
Sebelum api ditutup, campurkan 1 sudu kecil “Italian Herbs”, dan setelah itu masukkan segenggam kecil keju (yang sudah diparut). Kacau seketika & tutup api.

Selesai untuk “Red Sauce”

Cara-Cara Siapkan dan Bakar Lasagna

Lapisan2 perlu dibuat di dalam “casserole”. Secara asasnya, boleh dibuat mengikut selera masing2, tetapi yang penting di atas & bawah kepingan lasagna (lasagna sheets) perlu ada “red sauce” supaya lasagna nya cukup masak/kembang, serta Lapisan paling bawah perlulah diletakkan “red sauce”. Lapisan di atas, perlulah keju parut.

Setelah susun seperti berikut, bakar di dalam Oven dengan suhu 180°C selama 30 minit.

Monday, December 20, 2010

Resepi Popia Mama - Kapten Redeye

by Nor Fadzlinda Ishak on Monday, 20 December 2010 at 16:19

This recipe belongs to Kapten Redeye's Mama which he shared as his notes in fb. It's very similar to my mom's recipe. Read the footnote to know the slight difference in my mom's recipe and Captain's recipe. You may also want to refer to the photos in my mobile uploads. Those who would like to try, all the best.

Kulit Popia

Bahan-bahan

Tepung gandum 1 Kg

Putih telur 2 Biji

Garam

Cara Membuat Adunan

1.Bancuh tepung dengan air bercampur garam

2.Pukul putih telur hingga kembang

3.Masukkan putih telur ke dalam adunan tepung tadi

4.Gaul hingga sebati.Pastikan adunan boleh dijemput.

5.Simpan di dalam peti ais selama setengah hari - rehatkan tepung tu

Cara membuat kulit popia

1.Keluarkan tepung dari peti ais,biarkan buat sementara waktu at room temp.

2.Sapu sedikit minyak ke dalam kuali

3.Satu kali sapuan minyak boleh digunakan untuk membuat 3 kulit popia

4.Jemput kulit popia dan letakkan atas kuali - pakai tangan

Inti Popia

Bahan-bahan

100 g taugeh

1 biji timun

250 g sengkuang

10 g bawang goreng

2 ketul tauhu

Cara menyediakan inti popia

1.Celur taugeh

2.Cincang timun

3.Parut sengkuang,kemudian ditumis dengan 2 biji telur kuning.Campur garam secukup rasa

4. Goreng tauhu,kemudian potong halus-halus

Kuah popia

Bahan-bahan

Kismis 2 cawan

Cuka 2 sudu besar

Cabai kering 10 gram

Gula 1/2 Kilo

Cara menyediakan kuah popia

1.Rebus kismis,kemudian kisar dengan cabai kering

2.Masukkan kismis yang dikisar dengan cabai kering ke dalam periuk.Masukkan sedikit air

3.Campurkan cuka,gula dan garam secukup rasa.Masak dengan api yang kecil sehingga kuah pekat

tips = inti tu kalau nak sedap bubuh lah bawang goreng, steam shrimp meat dll

selamat mencuba

P/s My mom's recipe:

1. The sauce- We use dates instead of raisins and we don't put vinegar.

2. The skin- We put 2 tablespoons of vegetable oil in the batter so that the pan does not need any greasing.

3. The filling- We only use stir fried sengkuang and carrot with prawn/ crabmeat or dried shrimp. We also put some sliced omelette in the roll. However, since I couldn't get sengkuang, I followed this recipe (with omellet) and it turned out as nice as my mom's.

The verdict - Both my mom's and Captain's mama's recipe rock!!!

Doa sekiranya ditimpa kesakitan / penyakit

by Ustaz Zahazan Mohamed on Monday, 20 December 2010 at 14:49

Usman bin Abu Al- ‘Ash As-Saqqafi berkata : “Saya telah pergi bertemu Rasulullah SAW, sedang pada masa itu saya mengalami suatu penyakit yang agak berat, maka Rasulullah SAW bersabda :

“Usapkan tangan kananmu pada tempat yang sakit itu dan jampilah dengan doa ini sebanyak 7 kali.

أعوذُ بِعزّةِ اللهِ وَقُدْرَتِهِ مِنْ شَرّ مَا اَجِدُ

Maksudnya: “Dengan nama Allah , aku berlindung dengan kemuliaan Allah dan kekuasaanNya daripada kecelakaan yang aku alami.”

(Hadis riwayat Nasa’i)

Maka aku pun melakukan seperti yang di ajarkan oleh rasulullah itu, lalu Allah Ta’ala menyembuhkan aku.”

Saturday, December 18, 2010




Hoho
today let us share another simple dessert ....Triffle (got this recipe from a talented student of mine)
Bahan A:
1 tin susu cair
2 camca besar tepung custard
2 camca besar gula
ketiga -tiga bahan di atas dimasak diatas api sambil dikacau berterusan hingga likat sedikit ini utk lapisan custard.
Bahan B:
Beli sekotak agar agar segera ikut suka perasa saya suka either red(strawberry) or green(lime)
cairkan ikut instructions on the box.
Bahan C:
1 gulung swiss roll any flavour u like i love chocolate
Bahan D:
1 can of mixed fruits or nata de coco
Steps:
1. Cut the swiss roll & susun dalam bekas
2. Masak bahan A dan tuang ke atas swiss roll di dlm bekas tadi
3.Bila custard tu dah agak set taburkan mixed fruits atau nata de coco atau mana-mana buah dlm tin yang anda suka
4. Kemudian masak bahan B and tuang slow2 keatas lapisan step 3 tadi. Set n cool in the fidge before eating.

caramel projects




Resepi ni di jamin jadi ...........
Bahan :
1 tin susu cair,
6 biji telur,
1/2 cawan gula utk gula hangus,
1/2 cawan gula,
2 camca besar tepung kastad
Cara :
1. cairkan gula utk menjadikan caramel dlm acuan spt di atas
2. panaskan air dlm pengukus
3. pukul susu, tepung kastad, gula & telur hingga berbuih
4.bila gula caramel sudah siap masukkan ke dalam pengukus dan tuang bahan no 3 tadi.
5. kukus utk 20 minit
eyyyyyyyyy
i don't know why i felt like starting a new blog todayAdd Image sharing bits n pieces of everything. i had actually started one while i was in the hospital but being me..................lol stopped half way ....n now felt like making another one or those who happened to stumble here you r all most welcome n for those who tried their very best to find me i
am most gracious for your efforts hihi. So wh
ere shall we begin i believe lets start with my family.These are the men in my life Mr Rosman Ismail( my darling hubby)Muhd Nuaim Muqri (my 1st boy n 3rd child) & Muhd Nufail Arif (My 2nd boy n the 4th child ....the last)
n theseeeeeee are my girls Anis Syafiqa ( the eldest ) n Alia Batrisyia( 2nd girl)
n wearyyyyyyyyy looking mee

Thursday, January 21, 2010

Umi

well its been a long long time since i entered my blog hi hi but i'm back. My Umi passed away on 15th Dec 2009 when i was 40years n 16 days old. I know that i had minute differences with her but now that she gone i felt a piece of me had gone too. The things she did around my house whenever she's around the garden behind my house which she will tend, mend the clothes that were torn, cook my children's favourite roti canai etc. it feeels as though she is still around.
we both recuperated at home when she had masectomy of her right breast n i amputated my right toes. JUst imagine the sick looking after the sick. I saw her cope with nausea caused by her chemo, her lost of hair n the..spouting of new ones. i was so positive that she will be here longer with us..but who am i Allah loves her more.

However i am very thankful to Allah that she was not bedridden for long before she passed on.For the guilt that i would have felt for not being able to look after her would be very heart breaking indeed on my part. Umi how i wished that i could pick up the phone n call u and u could call n talk just like before....

how i miss the "berletiaq" that i used to dread hearing...... all those memories that we shred will remainas bits and pieces that makes up my life

Umi, i love u and m,iss you so very much