RESEPI BEEF LASAGNA
(Persiapan untuk Hidangan 4 orang).
Bahan-bahan untuk “red sauce”:
½ kg daging cincang
6 biji tomato masak – dipotong dadu
1½ biji bawang besar (putih) – dipotong dadu
7 ulas bawang putih – dipotong dadu
1 tin (400 gm) cendawan butang – dipotong dadu
1 biji cili bulat hijau (“capsicum”) – dipotong dadu
1 tin (400 gm) tomato puree/paste
2 sudu kecil “Italian Herbs”
5-6 sudu besar minyak zaitun
Garam secukup rasa
Bahan-bahan untuk lasagna:
Lasagna sheets (kepingan lasagna) – 4-5 keping
Keju - diparut halus (lebih kurang 1 mangkuk)
Aluminium foil.
Cara-Cara Masak “Red Sauce”
Panaskan minyak zaitun.
Masukkan bawang besar, bawang putih yang sudah dipotong dadu. Tumis sehingga naik baunya.
Setelah naik baunya, masukkan daging cincang. Ketika daging separuh masak, masukkan 1 sudu kecil “Italian Herbs” & masukkan garam. Kacau sehingga masak.
Setelah dagingnya masak, masukkan tomato dan tomato puree/paste. Kacau sehingga separuh masak. Kemudian masukkan cendawan butang dan “capsicum” tersebut. Kacau supaya sekata. Kemudian biarkan dengan api sederhana sehingga masak.
Sebelum api ditutup, campurkan 1 sudu kecil “Italian Herbs”, dan setelah itu masukkan segenggam kecil keju (yang sudah diparut). Kacau seketika & tutup api.
Selesai untuk “Red Sauce”
Cara-Cara Siapkan dan Bakar Lasagna
Lapisan2 perlu dibuat di dalam “casserole”. Secara asasnya, boleh dibuat mengikut selera masing2, tetapi yang penting di atas & bawah kepingan lasagna (lasagna sheets) perlu ada “red sauce” supaya lasagna nya cukup masak/kembang, serta Lapisan paling bawah perlulah diletakkan “red sauce”. Lapisan di atas, perlulah keju parut.
Setelah susun seperti berikut, bakar di dalam Oven dengan suhu 180°C selama 30 minit.
No comments:
Post a Comment