Friday, January 28, 2011

KEK KELADI


Bhn kek: 250 g sponge cake mix
5 bj telur g A
1/2 sd besar ovellatte
40 ml air

Toping Keladi: 1kg keladi (direbus)
1 cwn gula (klu nk manis lagi blh +)
3 bj telur g A
120 g santan pekat
300 ml air
1/4 cwn tepung gandum
20g tpg jagung
25g gelatin.....tapi saya tukar pakai 2 sdk serbuk agar2
beberapa titik pewarna ungu
1/2 sdk garam
kelapa kering untuk hiasan (nk bt deco lain pun boleh)

1) Untuk membuat kek..........pukul telur hingga kembang, +kan semua bhn lain..mixer hingga kembang........bakar dlm suhu 170'c lebih kurang 25mnt @ lebih tgklh agk2 dh masak...

2)bila kek dh sejuk potong kek kepada 3 bahagian menggunakan pisau panjang..Kemaskan bahagian tepi dgn memotong bhagian yg berwarna coklat jika ada.........

3) untuk mbuat toping keladi............blendkan keladi yg telah direbus empuk dgn air & telur.....(jika terlalu byk...blendlh sikit n pandai2lah bahagikan telur n air tu....)

4) Masukkan bhn yg diblend tadi kedlm periuk dgn mencampurkan semua bhn2 lain...(santan,gula, tepung gandum, tepung jagung, gelatin/srbk agar2, pewarna ungu dan garam)...kacau sebati...masak dgn api perlahan....kacau ala2 buat dodol..hihii...sampailah dh agak masak n likat macam buat puding jagung...

5) Ambil 1 lapis kek & sapukan krim keladi diatasnyer.......Ulangi proses sampai habis 3 lapis...Ratakan semua bahagian kek dgn krim keladi n taburkan kelapa kering diatasnyer....

6) Masukkan dlm peti ais seelok2nya beberapa jam sblm dipotong supaya kek kemas & padat...

** Jika tdk mahu dimakan...hendaklah disimpan dlm peti ais sebab kek ni mengandungi santan n mudah basi jika letak diluar...

No comments:

Post a Comment