Friday, January 28, 2011
Puding Pelangi (Majalah Wanita 80an)
Bahan-bahan :
1 paket agar-agar (anggaran 35g - 40g)
1 tin susu cair
1 gelas gula
5 biji telur
5 gelas air
sedikit esen vanilla
2 sudu besar serbuk koko yang telah dibancuh dengan air
2 sudu besar tepung kastard
sedikit pewarna merah
Cara-cara :
1. Masak agar-agar dengan air hingga hancur. Masukkan gula. Bila mendidih tapiskan. Ketepikan dulu.
2. Pukul telur sebentar. Masukkan susu cair dan tepung kastard dan kacau sehingga rata dan ditapiskan.
3. Setelah ditapis, campurkan agar-agar yang telah dimasak dengan adunan telur dan kacau lagi sehingga rata.
4. Masakkan semula adunan tersebut sehingga mendidih dan masukkan sedikit esen vanilla dan kacau rata.
5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. (dalam mangkuk berasingan)
6.1 bahagian di biarkan dengan warna asal. (kuning kastard)
7. Masukkan bancuhan koko tadi ke dalam bahagian yang ke 2. Kacau rata.
8. Masukkan pula beberapa titik pewarna merah ke dalam bahagian terakhir. Kacau rata.
9. Lapiskan adunan coklat ke dalam loyang berselang seli dengan adunan kuning dan adunan merah dan diulang step ini sehingga adunan habis digunakan. (Buat corak pelangi)
10. Biarkan adunan keras sekejap sebelum dipotong.
Labels:
desserts
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment