Bahan-bahan ( 50 biji utk small size acuan tart)
• Bahan untuk Pastry:-
• 125 gm mentega / margerin
• 45 gm gula aising-nak ganti ngan susu tpg pon bole
• 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
• 240 gm tepung gandum (ikut lembut adunan..kalo kurang tambah..kalo keras kurangkan)
* secubit garam..biar ada rasa masin2 skit..asek manis jek..muak plak
• Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
• 250 gm cream cheese
• 50 gm gula aising
• 20 gm mentega (lembutkan)
• 1/2 sudu besar perahan lemon
• 1 biji telur (gred B)
• Blueberry pie filling
*cheese n mentega biar suhu bilik ekss..
Cara-cara
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
2. Untuk membuat pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya cantik2..guna jari pon boleh...pastu cucuk ngan garpu doh tu.
Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul sampai gebu n lembut.
4. susun doh yg dah bakar n keluarkan dr acuan dlm loyang balik
5. pippingkan sedikit blueberi filling dlm doh tart td .
6. pastu pipekan cheese filling tadi plak. Hiaskan diatas dengan blueberry filling _ lili lorek ngan lidi jek.
7.bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak mengelembung n macam kering sedikit.
note : bila dah bubuh filling jgn bakar terlalu lama..bila nmpk mengelembung n kering sedikit trus keluarkan dr oven..kalo terlebih bkr cheese akan turun bila sejuk..
No comments:
Post a Comment