Sumber : Buku Bicara Kek (Wendy Kor)
(Saiz loyang bulat : 9″)
Bahan A
20 gm coklat emulco
50 gm serbuk koko
200 ml air suam
Bahan B
250 gm mentega
300 gm gula kastor (MaDiHaA guna 280 gm saja)
½ sudu teh garam
Bahan C
240 gm telur (4 biji telur gred A)
1 sudu teh esen vanila
Bahan D
250 gm tepung paling halus (guna tepong gandum biasa aje)
½ sudu teh serbuk soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik
Ganache
(MaDiHaA buat ½ resepi saja sebab tak potong pun kek takut hancusss.. kek lembut sangat)
50 gm golden syrup
500 gm krim segar susu
500 gm coklat masakan
50 gm mentega
Bahan2 hiasan ikut citarasa sendiri
Cara Membuatnya
1. Campurkan kesemua bahan A dan kacau hingga sebati. Ketepikan dulu.
2. Pukul bahan B sehingga kembang dan berbentuk krim lalu masukkan bahan C.
3. Masukkan bahan D dan A dan gaul hingga sekata.
4. Tuangkan campuran kek ke dalam acuan berukuran 9″ yang sudah digirs. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 C selama 50-60 minit. Biarkan kek menyejuk setelah masak.
5. Coklat Ganache. Masukkan semua bahan dan masak secara double boil sehingga cair. Biarkan ia semalaman pada suhu bilik atau disejukkan di dalam peti sejuk untuk satu jam.
6. Potong kek coklat kepada 3 lapisan. Sapu coklat cair di antara lapisan kek dan susun dengan elok. Salutkan seluruh kek dengan coklat cair dan hias dengan kacang walnut (takde walnut.. hias dgn badam nib jer...
7. Sejukkan di dalam peti sejuk untuk beberapa jam sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment