Friday, January 28, 2011

kek sarang lebah

Bahan2nya:

2 cwn gula
2 cawan air
1/2 tin susu pekat manis ( ini kalau guna tin dulu2 yg pendek tu tp kalau tin yg skrg dijual di pasaran tu kena lah kurangkan sikit~ tak lah sampai 1/2 tin.....)
2 sudu besar mentega
2 cwn tepung gandum
2 sudu besar soda bikarbonat
8 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Caranya:
1)Gula di buat gula hangus ( agak2 kekuningan ) masukkan air dan masak hingga mendidih. Angkat dr api dan sejukkan...
2)Pkl mentega dgn susu hingga sebati.
3) Telur juga dipkl berasingan hingga kembang.
4)Satukan adunan mentega dan susu dgn telur , kemudian masukkan tepung serta air gula. Kacau rata...
5)Setelah itu masukkan ke dlm acuan yg telah disapu dgn marjerin dan dilapik dgn kertas minyak.
6)Bakar dgn suhu 180 darjh cels...lebih kurang 50 min....atau sehingga kek masak....

No comments:

Post a Comment