Friday, January 28, 2011

DEATH BY CHOCOLATE CAKE



BAHANNYER:
2 CWN TPG GANDUM *
1 CWN SERBUK KOKO*
1 SUDU TEH SODA BICA*
1 SUDU TEH BAKING POWDER*
(* DIAYAK DLM SATU BEKAS)

2 CWN GULA HALUS(AS KURANGKAN 1/2 CWN)**
1 CWN MENTEGA CAIR**
1 CWN SUSU CAIR**
1 CWN AIR BIASA**
(**DISATUKAN)

2 BIJI TELUR DIPUKUL BERSAMA 1 SUDU TEH ESEN VANILL


##UNTUK GANACHE A WARNA KEHITAMAN (a)
2 CWN WHIP CREAM
500 GM COOKING CHOCOLATE
1-2 SUDU BESAR GOLDEN SIRAP..
didihkan whip cream dan kacau bersama cooking chocolate yg telah siap dipotong kecil2 dan golden syrup...MASUKAN KEDLM PETI AIS

##UNTUK GANACHE BAHAGIAN TENGAH(b)
1 CWN WHIP CREAM
1 CWN GANACHE (a)...camporkan dan gaul sebati..MASUKAN DLM PETI AIS SEELOKNYER SEMALAMAN

CARA2 MEMBUATNYER:
SEDIAKAN KUKUSAN
MASUKAN TEPUNG DAN BAHAN2 YG DIAYAK SEDIKIT DEMI SEDIKIT KEDALM BAHAN (**). KACAU SEHINGGA RATA DAN TIDAK BERGENTEL KEMUDIAN MASUKAN TELUR YG DIPUKUL BERSAMA ESEN VANILLA...KACAU LAGI HINGGA SEBATI...MASUKAN ADUNAN KEDLM LOYANG G TELAH DIGRIS DGN MENTEGA DAN TABURKAN TEPUNG SEDIKIT...KUKUS SELAMA 1 JAM ATAU KLU X MELEKAT KAT LIDI BERMAKNA MASAKLAH TU..
SETELAH KEK BENAR2 SEJUK BELAH DUA DAN SAPUKAN GANACHE(b) DITGH KEK DAN BAHAGIAN ATAS DAN SIMPAN DLM PETI AIS LAGI DLM MASA 1 JAM...KELUARKAN DAN SAPUKAN PULA DGN GANACHE(a)...SIMPAN LAGI DLM FRIDGE...

KEK INI JUGA BOLE DIBAKAR DLM OVEN SUHU 175% SELAMA 45 MIN ATAU IKUT OVEN MASING2

ps:buat kek nie kene sabar coz asik keluar masuk fridge jek b4 masuk dlm perut...huhu..bermakna buat arini dpt mkn esok....bersusah2 dahulu kemudian nnt sodapppppppppppp...

No comments:

Post a Comment