Friday, January 28, 2011
APAM ENO (NURALASHIKIN OTHMAN)
Bahan2
* 1/2 cwn tapai nasi (1/2 keping ragi gaul dgn 1 cwn nasi, simpan 2 malam)
* 1 cwn air
* 1 cwn gula
* 1/2 paket tepung beras
* 1 cwn air
* 1 paket kecil eno
# tapai nasi diblender bersama 1 cwn air dan 1 cwn gula
# dalam bekas lain, adun tepung beras bersama 1 cwn air
# masukkan adunan tapai ke dalam adunan tepung, gaul rata
# perap +- 8 jam
# masukkan eno dan ratakan kedalam adunan yg dah perap
# ambil sesenduk untuk diwarnakan
# masukkan ke dalam acuan apam yg dah disapu minyak, letak 3/4 adunan asal & sedikit adunan warna di atasnya
# kukus +- 20 minit
Labels:
kuih tradisi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnye.. mekar gebuss jer...
ReplyDelete