BAHAN-BAHAN ( 1 BIJI )
• 2 ½ CUP TEPUNG KEK ATAU TEPUNG GANDUM
• 2 SUDU BESAR SERBUK KOKO TANPA PEMANIS (DIAYAK BERSAMA TEPUNG)
• 2 SUDU BESAR PEWARNA MERAH (PUTRI GUNA 1 SUDU BESAR WARNA MERAH 1 SUDU BESAR WARNA PINK)
• ½ CUP BUTTER
• 1 ½ CUP GULA
• 2 BIJI TELUR PADA SUHU BILIK
• 2 SUDU KECIL ESEN VANILA
• 1 CUP FRESHMILK (DIBANCUH DENGAN 1 SUDU BESAR LEMON JUS)BIARKAN 5- 10 MINIT. KACAU RATA SEBELOM MENGGUNAKANNYA.
• 1 SUDU KECIL CUKA PUTIH
• 1 SUDU KECIL BAKING POWDER
WHIPPING CREAM TUK BEDAK KEK NI …HEHEHE…PUTRI GUNA WHIPPING CREAM YG DAH SEDIA ADA GULA…JUST PUKUL FOR FEW MINIT DAH BOLE GUNAKAN TUK DECO KEK.
CARA-CARA
1. KEK: SAPUKAN BUTTER PADA 1 LOYANG BULAT.
2. AYAKKAN BERSAMA TEPUNG GANDUM/KEK DAN SERBUK COCO DI DALAM SATU BEKAS.
3. P UKUL BUTTER DENGAN GULA SEHINGGA KEMBANG. MASUKKAN TELUR SATU PER SATU, KEMUDIAN MASUKAN ESEN VANILA. RATAKAN CAMPURAN DENGAN SPATULA SAMBIL MEMUKUL.
4. PERLAHANKAN MIXER, MASUKKAN TEPUNG BERSELANG SELI DENGAN FRESH MILK TADI DAN PUKUL RATA.(EXAMPLE TEPUNG DULU PASTU KACAU THEN SUSU… THEN TEPUNG…SUSU…TEPUNG SUSU…N LAST SEKALI TEPUNG) MASUK SIKIT2 LERR. JGN LUPA ALWAYS GUNA SPATULA TUK RATAKAN MANA YG TAK KENA….PASTU PUKUL LAGI SAMPAI RATA. MASUKKAN PEWARNA MERAH DAN PINK TADI…PUKUL RATA.
5. CAMPURKAN CUKA DENGAN BAKING POWDER DALAM SATU BEKAS KECIL. NANTI DIE BERBUIH. CEPAT2 CAMPURKAN DALAM ADUNAN KEK DAN GAUL KEMUDIAN MASUKKAN DALAM LOYANG DAN BAKAR.
6. BAKAR PADA SUHU 170 DARJAH CELSIUS SELAMA 25-30 MINIT(PUTRID LAK BAKAR LAM 45 HINGGA 1 JAM…NAPA NTAH LAMA HUHUHU) ANYWAY SELAGI TAK MASAK JGN ANGKAT TAU…JUST CHECK DULU NGAN LIDI….KALAU TAK MELEKAT TU KIRA DAH MASAK LERR.
7. SEJUKKAN KEK SELAMA 10 MINIT SEBELUM KELUARKAN DARI LOYANG. PASTIKAN KEK DAH BETUL2 SEJUK SEBELUM LETAK FROSTING.
No comments:
Post a Comment