Friday, January 28, 2011

kek lapis walnut aiskrim

Bahan:
5 biji telur putih
300g gula halus
15 biji kuning telur
400g mentega, dipukul hingga kembang
240g tepung berserbuk penaik

bahan A:
90g aiskrim coklat
45g sebuk koko
1 sudu teh pewarna coklat

bahan B:
90g aiskrim vanila
60g walnut, goreng tnpa minyak dan ditumbuk kasar
2 sudu teh esen vanila

cara membuat:
1. pukul putih telur sehingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit.
2. masukkan kuning telur 1 per 1 dan pukul sehingga menjadi pekat dn berkrim.
3. masukkan mentega kedlm adunan telur. kacau rata dan kaup balikkan tepung.
4. bhgkan kepada 2 bhgn. masukkan bahan A dlm 1 bhgn B dlm 1 bhgn lg.
5. bhgn A 4 cwn kecil dn bhgn B 4 cwn kecil.
6. bakar lapisan pertama guna api atas bawah 250'c. seterusnya lapisan kedua guna api atas sahaja 200'c. lapis berselang-seli sehingga habis. sentiasa bg tumpuan time membakar takut hangus jer...

No comments:

Post a Comment