Bahan-bahan
Sumber : Buku Bicara Kek (Wendy Kor)
Suhu Ketuhar : 180 Celcius
Masa Membakar : 50 - 60 minit
Saiz acuan : 9″
Bahan A
20 gm coklat emulco
50 gm serbuk koko
200 ml air suam
Bahan B
250 gm mentega
300 gm gula kastor
1/2 sudu teh garam
Bahan C
240 gm telur (4 biji telur gred A)
1 sudu teh esen vanila
Bahan D
250 gm tepung paling halus
1/2 sudu teh serbuk soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik
Ganache
50 gm golden syrup
500 gm krim segar susu
500 gm coklat masakan
50 gm mentega
Cara
- Campurkan kesemua bahan A dan kacau hingga sebati. Ketepikan dulu.
- Pukul bahan B sehingga kembang dan berbentuk krim lalu masukkan bahan C.
- Masukkan bahan D dan A dan gaul hingga sekata.
- Tuangkan campuran kek ke dalam acuan berukuran 9″ yang sudah digirs. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 C selama 50-60 minit. Biarkan kek menyejuk setelah masak.
- Coklat Ganache. Masukkan semua bahan dan masak secara double boil sehingga cair. Biarkan ia semalaman pada suhu bilik atau disejukkan di dalam peti sejuk untuk satu jam.
- Potong kek coklat kepada 3 lapisan. Sapu coklat cair di antara lapisan kek dan susun dengan elok. Salutkan seluruh kek dengan coklat cair dan hias dengan kacang walnut.
- Sejukkan di dalam peti sejuk untuk beberapa jam sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment