Friday, December 31, 2010

Kek puding karamel

Bahan-bahan ( 20cm )

  • Karamel
  • 60g gula
  • 1 sudu besar air
  • 2 sudu besar air
  • Puding
  • 4 biji telur
  • 500ml susu segar
  • 70g gula
  • sedikit esen vanila
  • Kek span
  • 70g tepung gandum
  • 60g gula halus
  • 2 biji telur
  • 20g mentega- dicairkan

Cara-cara

  1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree. Cairkan mentega dan ketepikan.
  2. Kekpudingkaramel1
    Sediakan karamel Campurkan gula dengan 1 sudu air. Panaskan sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
  3. Sediakan puding. Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
  4. Kekpudingkaramel2
    Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.
  5. Kekpudingkaramel3
    Tapiskan no.4 ke dalam loyang karamel tadi.
  6. Kekpudingkaramel4
    Sediakan kek span. Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula sehingga kembang.
  7. Kekpudingkaramel5
    Pukul pula telur kuning dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.
  8. Kekpudingkaramel6
    Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
  9. Kekpudingkaramel7
    Ayak tepung ke dalam no.8 Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
  10. Kekpudingkaramel8
    Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
  11. Kekpudingkaramel9
    Tuangkan adunan kek tadi ke dalam loyang puding tadi. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
  12. Caramelcakepudding
    Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

No comments:

Post a Comment