Friday, March 11, 2011
LAPIS ROTI BERDAGING by NURALASHIKIN OTHMAN
Bahan2
Inti
300 gram daging kisar (ikin guna daging biasa n potong kecik2)
3 biji kentang (didadu)
1 labu bawang besar (didadu)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
sedikit halia (dicincang halus)
sebiji tomato (didadu)
sedikit daun kari
2 sdm serbuk kari daging + 1 sdm cili paste (tambah air & gaul)
garam & gula secukunya
minyak untuk menumis
Panaskan minyak, tumis halia, bawang merah & bawang putih sehingga layu. kemudian masukkan tomato & daun kari, tumis sampai garing. Masukkan paste kari kacau2 sampai naik minyak, kemudian masukkan daging dan kentang.. tambahkan garam & gula.. gaul rata.. tutup kuali. masak sehingga pekat.
Roti pula...
12 keping roti sandwich
500 ml susu segar
3 biji telur
secubit garam
cheese (kalau takder pun takper)
margerin
Dalam mangkuk, masukkan susu, telur, garam. Pukul sedikit.. nak blend pun ok jer.. celupkan roti kedalam susu tadi.. hancurkan guna garfu... ketepikan..
Griskan acuan dgn marjerin.
isi 1/2 adunan roti dalam acuan, kemudian masukkan inti....
masukkan adunan roti yang selebihnya.. kalau rajin leh jer wat byk2 lapis.. :), last sekali taburkan cheese... kalau xder pun mmg dah sedap... bakar dalam oven (api bawah kat tray paling bawah) sampai masak (bila cucuk lidi bersih).
Labels:
bread,
tea favourites
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment