Friday, March 11, 2011
JAPANESE CHEESE CAKE..WIF BLUEBERRY TOPPING..by noralina ahmad
bahan2:
4-5 keping cheddar cheese(saya buh 8 keping)
200ml susu segar(saya sukat air 200ml + susu tepung NESPRAY)
5 biji telor
70gm tepung kek
70gm butter
70gm gula halus(saya tambah lg sikit jadi 80gm)
cara2nya:
1- koyakkn cheese kecik2 dan campurkan 200ml susu,masak dgn api perlahan,kacau selalu..bila dh hancur,masukkn butter n tutup api..ketepikan.
2- asingkan telor putih dan kuning dlm bekas yg berlainan,pukul telor putih ngan 70gm gula halus sampai kembang @ meringue..kemudian pukul telor kuning hingga kembang..bila dh kembang baru masukkn adunan cheese tadi (1)..
3- masukkan tepung sikit demi sedikit,kacau perlahan.sekiranya berketul boleh ditapis.kemudian masukkn adunan meringue tadi..kaup balik n sebatikan adunan.
4-lapik loyang 7x3 inci loyang bulat..tuang adunan dalam loyang.
5- letak loyang dlm bekas yg telah diisi air panas.masukkan dalam oven yg telah dipanaskan 20min pada suhu 170'c selama 20 minit.kemudian rendahkan suhu kepada 140'c dan terus bakar selama 40mins..
**Teknik membakar cara bain marie @ steam bath sbb cheese sgt lembut n mudah terbakar..
TOPPING..
1/2 tin blueberry ..bila kek dh suam baru letak topping...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment