Thursday, February 17, 2011

BUTTERSCOTCH SAUCE

BAHAN :
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1/2 cawan gula pasir.*Ana keluarkan 2 sudu besar gula tu..
  • 1/2 cawan air
  • 1 tsp. vanilla
  • 1/4 cawan tepung
  • 1/2 cawan butter
  • secubit garam (optional)

CARA :
  • Satukan gula perang, gula pasir, tepung dan air ke dalam periuk kecil.
  • Gaul hingga sebati.
  • Masak atas api yang kecil hingga gula hancur.
  • Tambahkan vanilla dan butter.
  • Masak dan kacau sehingga butter cair dan sedikit pekat.
  • Sejukkan dan tuang ke atas roti kosong.

Nota Izah: Kacau atas api hanya sedikit pekat sebab bila sos ni sejuk ianya makin pekat. Tapi kalau dah pekat sangat tambah je sikit lagi air. Boleh kurangkan sikit gula kalau tak mau manis sangat.

No comments:

Post a Comment