Saturday, February 12, 2011

strawberry cheese cake

....resepi dari rakan KR..Annis Marianne

Bahan A -Base Biskut
120 gm biskut chipsmore ...saye gune 200 gm oreo + 100 gm butter ( biskut marie n digestive pun bole )
2 s/b butter

Cara
1. Mesinkan halus biskut.
2. Gaulkan dengan butter sehinga boleh dikepal.
3. Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat yg telah dilapikkan kertas minyak.
4. Tekan adunan dan bakar pada suhu 150'C selama 10 minit.... saye masuk dlm petiais je...20 minit

Bahan B - Filling
250 gm krim keju
70 gm butter
120 gm fresh cream ..whipping cream
120 gm gula halus ..masukkan separuh pde putih telo..untuk meringue
50 gm tepung jagung
30 gm tepung superfine
1 s/teh esen vanilla
4 biji telur ayam [asingkan kuning dan putih telur]
2 s/b blueberry filling ...strawberry pun bole

Topping:
Filling blueberry.. saye gune strawberry
[bolih dibeli siap dari kedai alat kueh/kek
atau dalam tin dari supermarket. ]

Cara:
1. Panaskan oven 150 C selama 5 minit. ...
2. Pukul putih telur sehingga naik gebu seperti buih sabun. Pastikan tiada kuning telur tercampur dalam adunan putih telur...dan juga pemukul telur kering dari minyak atau air.]
3. Pukulkan keju krim, butter, gula dan fresh cream/whipping cream sehingga gebu.
4. Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila. Pukul lagi sehinggga rata.
5.. Ayakkan kedua-dua jenis tepung.
6. Dengan menggunakan senduk kayu masukkan tepung dan kacau rata.
7. Buat teknik kaup-balikkan adunan.
8. Masukkan adunan putih telur dan gaulkan rata. Masukkan pula blueberry dan kacau rata.
9. Masukkan adunan dalam loyang yg telah ada biskut base.
10 .Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit
11. Bila telah amsak biarkan didalam oven selama beberapa jam.
12. Sejukkan kek dalam peti sejuk untuk 4- 5 jam lagi.
13. Letakkan topping blueberry sebagai hiasan dan boleh dihidangkan.

****saye letak strawberry...
****untuk oven gas...letak air dibhgian bawah je..
***bakar care ban marie...
***dalam gamba loyang size 7

No comments:

Post a Comment