Saturday, February 12, 2011

Kek Sarang Semut (Gula Hanggus)

Bahan2nya:

Bahan A:
1 cwn(200g) gula}tuk gula hanggus
1 cwn air(200ml)
1 1/2 sudu mkn majerin

-masukkan gula kedlm kuali. panaskan dgn api hingga nmpk btul2 hitam coklat pekat}supaya kek x nmpk pucatsementara tu sediakan bahan B

Bahan2 B:
1 cwn tepung gandum(120g)
1 cwn susu pekat manis(250g)
4 biji telur
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
sedikit perwarna coklat}bg kek nmpk pucat dn colour coklat tua

Cara2nya:
-pukul telur hingga kembang
-masukkan susu pekat manis, esen vanila}kacau
-masukkan tepung dan soda bikarbonat dan perwarna coklat}kacau hingga sebati
-campurkan bahan A kedlm bahan B tadi}kacau sekejap hingga sebati
-sediakan 1 bekas kedap udara dn masukkan adunan kedlm bekas tersebut
-perapkan selama 4jam}jgn sekali2 dibuka ketika diperap
-sapu sedikit majerin kedlm loyang dn taburkan sedikit tepung supaya kek x melekat
-bakar pada suhu 170'c-180'c guna api BAWAH sahaja selama 1jam 10 minit.

*slmt mencuba! insya-allah sarang/lubang semut berjaya dihasilkan.

By: Rohaimi Ahmad
(resepi dr rakan2 KR)

No comments:

Post a Comment