Monday, February 14, 2011

kek deco

Resipi fondant, dan royal aising dapat dari komuniti Resipi.Net. Terima kasih ya kerana berkongsi resipi.Saya minta izin copy paste resipi untuk rujukan disini.

Rolled Fondant (sumber: K.Anis)

100 gm shortening (melt in warm temperature)
15 g gelatine powder ) steam until
60 g water ) dissolve
100 g liquid glucose
50 ml glycerina
750 gm - 1000 g icing sugar

Cara2
1. Steam (air & gelatin)
2. Bila cair, masukkan glucose
3. Bila glucose cair masukkan shortening - kacau hingga cair
4. Keluarkan mixture dari double boiler masukkan glycerine
5. Masukkan icing sugar (ayak dahulu) sedikit demi sedikit
6. Putar hingga mendapat doh yg diinginkan
------------ --------- --------- -----

ROYAL ICING (untuk buat bunga, daun n sbgnya-mengeras)

Sumber: Chef Razak

Bahan-bahanya4 biji Putih Telur(any grade)
1 sudu makan Cuka2 cubit Traganth Gum
1 kg Gula Aising(diayak)
Cara-caranya
1. Pukul putih telur, cuka hingga kembang
2. masukkan Traganth Gum dan pukul lagi.
3. masukkan gula aising sedikit-sedikit dan kemudian pukul lagu sehinggaadunan pekat (seperti aduan sponge cake)
4. adunan boleh diwarnakan mengikut kesukaan masing-masing5. adunan ini sesuai utk buat bunga atau sebarang hiasan seperti daun.Ianya akan mengeras setelah dibiarkan

Nota: saya buat 1/4 dari adunan royal aising,dan tak letak tragacanth gum sebab takde

No comments:

Post a Comment