Saturday, February 12, 2011
"Cake Tapai Ubi & Raisin"
Bahan2 : 250 gr butter, 150 gr gula castor, 180 gr tepung gandum, 6 bijik telur, 300 gr tapai ubi (buang serat/tulang tengahnya) yg telah diblend dgn 100 ml santan, 100 gr raisins (gaul dgn sedikit tepung)
Cara membuatnye : siapkan loyang dan olesi dgn sedikit butter + taburkan sedikit tepung, kocok butter + gula hingga kembang, masukkan tapai ubi yg tlh diblend dgn santan td, kocok hingga tercampur rata, masukkan 2 sdmk tepung gandum (diambil dr 180 gr tepung), masukkan telur satu persatu, dan kocok hingga kembang dan rata, masukkan sisa tepung (180 gr - 2 sdmk) kacau hingga tercampur rata (guna kaedah kaup balik je/guna spatula), then last sekali masukkan raisin yg telah disalut dgn sedikit tepung (agar raisin tak mendap kat bawah cake nanti), tuang dlm loyang & bakar hingga cake masak, (ikut oven masing2 yeee ..., tp sy td guna api atas dapur jer/tak masuk dlm oven ..., guna loyang yg berlubang tengah), test dgn tusukan sate/cake tester ..., klu dah tak ada yg melekat/bersih makna nyer dah masak lah tu ....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment