Resipi fondant, dan royal aising dapat dari komuniti Resipi.Net. Terima kasih ya kerana berkongsi resipi.Saya minta izin copy paste resipi untuk rujukan disini.
Rolled Fondant (sumber: K.Anis)
100 gm shortening (melt in warm temperature)
15 g gelatine powder ) steam until
60 g water ) dissolve
100 g liquid glucose
50 ml glycerina
750 gm - 1000 g icing sugar
Cara2
1. Steam (air & gelatin)
2. Bila cair, masukkan glucose
3. Bila glucose cair masukkan shortening - kacau hingga cair
4. Keluarkan mixture dari double boiler masukkan glycerine
5. Masukkan icing sugar (ayak dahulu) sedikit demi sedikit
6. Putar hingga mendapat doh yg diinginkan
------------ --------- --------- -----
ROYAL ICING (untuk buat bunga, daun n sbgnya-mengeras)
Sumber: Chef Razak
Bahan-bahanya4 biji Putih Telur(any grade)
1 sudu makan Cuka2 cubit Traganth Gum
1 kg Gula Aising(diayak)
Cara-caranya
1. Pukul putih telur, cuka hingga kembang
2. masukkan Traganth Gum dan pukul lagi.
3. masukkan gula aising sedikit-sedikit dan kemudian pukul lagu sehinggaadunan pekat (seperti aduan sponge cake)
4. adunan boleh diwarnakan mengikut kesukaan masing-masing5. adunan ini sesuai utk buat bunga atau sebarang hiasan seperti daun.Ianya akan mengeras setelah dibiarkan
Nota: saya buat 1/4 dari adunan royal aising,dan tak letak tragacanth gum sebab takde
No comments:
Post a Comment