Thursday, February 17, 2011

cheeese cake

resepinya:
300ml susu segar
6kpg keju kraft
3biji telur gred A(asingkan kuning n putih)
90gm gula kastor
110gm tpg gandum
110gm mentega
1camca teh esen vanilla
strwbery filling

1:satukan keju,susu,mentega dlm periuk,kacau dgn api perlahan,sampai larut,sementara tu lanser spring form ukuran 8",alaskan dgn aluminium foil.panaskan oven pada suhu 160 c
2:dlm bekas lainkacau kuning telur smpai berkrim,msukkan tpg,esen,kacau rata.tuang adunan no1 sedikit demi sedikit sambil dikacauhngga rata.ketepikan
3:dlm mixer yg kering putar putih telur sampai berbuih,masukkan gula halus dan terus putar smpai jd marigue yang kental bila dicuit mhasilkanpuncak yang tajam
4:masukkan 1/2bahgian marigue dlm no 2.kaup sampai rata dan tuang kembaliadunan tadi ke dalam baki marigue dan gaul dgn kaedah kaup balik sampai rata.
5:tuang 1/2 bahagian ke dlm tin kek,ratakan dan picit filling strawbery tadi keatas adunan kek dgn cara lingkaran.tuang 1/4 bahagian lg dan buat kaedah sama,hgga ke adunan terakhir.
6:ltk tin berisi adunan kek tadi kedlm loyang berisi air panas(kaedah steam bath).bakar selama 55 minit
bila masak,biarkan suam dan kuarkan dr loyang...tggu sejuk bru di potong...
.

No comments:

Post a Comment