Saturday, February 12, 2011

TALAM CENDOL JAGUNG

LAPISAN BAWAH

Lapisan bawah:
1) 1 cawan jagung manis berkrim
2) 1 cawan tepung beras
3) 2 sudu makan tepung kastad
4) 2 cawan santan pkat
5) ½ cawan gula
6) 1/2 cwn cendol

LAPISAN ATAS
3 cwn sntan pekt
1 cwn sntan cair
11/3 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung kastad
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir (ikut manis - masukkan dulu gula merah kalau kurang manis tambah gula pasir kalau dah sesuai x perlu)
kacau semua bhn n tapis..masakkn skjap hingga berasap jer..kacau sllu n api perlhn ek..

Panaskan kukusan terlebih dahulu.
Kisar kesemua bahan2 lapisan bawah dan masukkan kedalam loyang bersaiz 30 cm.
Kukus selama 15 minit atau nampak adunan dah agak keras tuang adunan bahagian atas di atasnya.
Kukus lagi selama 30 minit. Buka penutup kukusan dan biarkan selama 5 minit.
Bila nampak wap di permukaan kuih dah kering, tutup api dan sejukkan..klo nk elok tutup pengukus ngn kain..

No comments:

Post a Comment