Friday, January 14, 2011

American Chocolate Cake

Bahan-bahan
At a glance
Kek

Sumber : Buku Bicara Kek (Wendy Kor)

Suhu Ketuhar : 180 Celcius
Masa Membakar : 50 - 60 minit
Saiz acuan : 9″

Bahan A
20 gm coklat emulco
50 gm serbuk koko
200 ml air suam

Bahan B

250 gm mentega
300 gm gula kastor
1/2 sudu teh garam

Bahan C

240 gm telur (4 biji telur gred A)
1 sudu teh esen vanila

Bahan D
250 gm tepung paling halus
1/2 sudu teh serbuk soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik

Ganache
50 gm golden syrup
500 gm krim segar susu
500 gm coklat masakan
50 gm mentega

Cara
  1. Campurkan kesemua bahan A dan kacau hingga sebati. Ketepikan dulu.
  2. Pukul bahan B sehingga kembang dan berbentuk krim lalu masukkan bahan C.
  3. Masukkan bahan D dan A dan gaul hingga sekata.
  4. Tuangkan campuran kek ke dalam acuan berukuran 9″ yang sudah digirs. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 C selama 50-60 minit. Biarkan kek menyejuk setelah masak.
  5. Coklat Ganache. Masukkan semua bahan dan masak secara double boil sehingga cair. Biarkan ia semalaman pada suhu bilik atau disejukkan di dalam peti sejuk untuk satu jam.
  6. Potong kek coklat kepada 3 lapisan. Sapu coklat cair di antara lapisan kek dan susun dengan elok. Salutkan seluruh kek dengan coklat cair dan hias dengan kacang walnut.
  7. Sejukkan di dalam peti sejuk untuk beberapa jam sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment