Friday, January 14, 2011

blueberry cheese cake

bahan2
  • a) 350 gm keju krim
  • a) 80 gm mentega
  • b) 180 gm krim putar
  • b) 4 biji kuning telur
  • c) 15 gm tepung paling halus
  • c) 15 gm tepung jagung
  • d) 4 biji putih telur
  • d) 80 gm gula
  • d) 1/4 sudu teh krim tartar

hiasan

  • 200 gm krim segar bukan susu
  • 250 gm intipai beri biru

cara2

  1. campur bahan a dan gaul hingga sekata. tambahkan bahan b perlahan-lahan, sedikit demi sedikit. kacau hingga sebati
  2. ayak bahan c dan campurkan ke dalam bancuhan diatas. bancuhkan sehingga sekata. ketepikan dahulu
  3. pukul putih , krim tartar dan gula hingga naik dan kembang
  4. masukkan 3 kedalam 2. gunakan spatula untuk gaul hingga sebati
  5. tuangkan bancuhan kedalam acuan kek yg telah diisi dengan dasar biskut. bakar kukus dalam ketuhar yg telah dipanaskan pada suhu 150 darjah celsius selama 60 hingga 70 minit.

bahan untuk dasar biskut

  • 100 gm serpihan biskus
  • 60 gm mentega cair

cara2 membuat dasar biskut

  1. hancurkan serpihan biskut. campurkan mentega cair. gaul sebati
  2. tuang bancuhan kedalam acuan kek dan tekan sekata.

No comments:

Post a Comment